Mijn selectie

Provincie Cádiz

 
Cádiz: Een onontdekt paradijs!
Deze provincie is ongetwijfeld de meest gevarieerde van heel Spanje. Geen hoogbouw langs de 260 km lange kust, maar duinen, kliffen en bossen. En sporten! Alles is aanwezig. Dit naast unieke natuurgebieden is het een "must seen" en vaker zien plek!
De provincie Cádiz is een paradijs op zich vanwege zijn diversiteit: bergketens, witte dorpjes, het platteland en moderne steden, de natuur, de zee en het strand. Maar ongetwijfeld is het aanbod langs de kust uniek in Europa. Er zijn stranden met geschiedenis zoals die van Trafalgar, waar de beroemde veldslag plaatsvond (waar Trafalgar square zijn naam aan te danken heeft) en stranden waar films zijn opgenomen die van La Caleta waar scènes uit 007 werden opgenomen. Er zijn pionierstranden, die het certificaat milieubeheer van de EUhebben verkregen zoals Victoria, er zijn vrolijke stranden zoals die van Tarifa, met kleurrijke kitesurfers. Stranden ideaal om te windsurfen of voor onderwatervissen in het heldere water van Los Lances, Bologna, en Valdevaqueros onder anderen. In totaal 83 verschillende stranden. Ongerepte, geïsoleerde stranden, of in de steden met veel faciliteiten, kleine baaien of grote open zandvlaktes die zich over meerdere kilometers uitstrekken; gezinsstranden of minder drukke stranden; gebieden van kalme zee of anderen met veel wind.

De provincie Cadiz is de meest zuidelijke provincie van het Iberisch schiereiland. Het heeft een omtrek van 586 km, waarvan 260 kilometer kustlijn. Het heeft een oppervlakte van 7.385 km, verdeeld in 44 gemeentes. De bevolking bedraagt iets meer dan een miljoen, met een dichtheid die net boven het landelijk gemiddelde ligt.

De provincie bezit een breed scala aan natuur met een grote diversiteit en uitzonderlijke ecologische waarde. Deze natuurlijke omgeving heeft men altijd gerespecteerd en is daardoor bewaard gebleven. Het omvat moerasgebieden, bedreigde soorten fauna, maar ook kustgebieden die tot op heden onaangeroerd zijn gebleven. Er zijn een aantal grote nationale natuurparken, zoals Los Alcornocales, Bahía de Cádiz en kleinere zoals La Breña en Marismas de Barbate, er is de Sierra Grazalema, de straat van Gibraltar, te veel om op te noemen, maar allemaal van bijzondere schoonheid of bijzondere waarde. De natuurliefhebber komt hier zeker aan zijn trekken.

Dankzij het klimaat en de natuurlijke omstandigheden is deze provincie ideaal voor sportliefhebbers. Langs de 260 km lange kustlijn wordt gezeild, met belangrijke regatta's die het hele jaar door worden georganiseerd, vooral in de baai van Cadiz. De stranden van Tarifa worden door de experts beschouwd als de beste plaats om te windsurfen in Europa. De provincie Cádiz is ook de ideale plek om te duiken, zwemmen, vissen, jetskiën of kitesurfen. De berggebieden zijn de perfecte omgeving voor zweefvliegen, speleologie, mountainbiken en alle andere bergsporten. Cadiz en La Linea staan bekend om hun voetbaltoernooien. In Jerez ligt de nadruk op de Formule 1 Grand Prix en de Moto GP. Toch is de stad juist bekend om zijn paarden en aanverwante activiteiten. Jagen kan er volop, met meer dan 60 wildparken verspreid over de hele provincie. Polo-, duiven- en kleiduivenschieten, tennis en een eindeloze lijst van andere sporten kunnen allemaal worden gedaan of worden bekeken.

De gastronomie van Cadiz wordt vooral beïnvloed door de wijnen van de provincie en door de brede selectie lokaal gevangen verse vis: goudbrasem, zeebrasem, zeebaars etc, evenals de schaaldieren: garnalen, langoesten, krabbenklauwen, zee slakken en de beroemde koningsgarnalen van Sanlúcar de Barrameda. Dan zijn er de traditionele kazen, vleeswaren en vleeswaren uit de bergdorpen. Het gebak is er heerlijk en de recepten zijn duidelijk beïnvloed door de Arabieren en door de nonnen in de plaatselijke kloosters. Tocino de cielo (pudding gemaakt met eierdooier en siroop), turrón (Spaanse nougat), alfajores, traditionele Arabische gebakjes van Medina Sidonia, turrónand beignets uit Cadiz en de beroemde pestiños (met honing bedekte beignets), die meestal met Kerstmis worden geserveerd in de hele provincie, allemaal om van te watertanden. De vele restaurants, bars, schelpdierenbars, ventas en "chiringuitos" (strandbars) zijn de ideale locaties om deze gevarieerde keuken te proberen. En dan hebben we nog de uitstekende sherry's zoals fino, amontillados, oloroso of een manzanilla wijn uit Sanlucar en de brandy's die dit gebied zijn speciale karakter geven. Maar er wordt ook veel en van goede kwaliteit groente en fruit verbouwd in de zogenaamde huertas, die in combinatie met de overige ingrediënten uit deprovincie tot heerlijke gerechten worden bereid.


Iedereen die naar de provincie komt, moet een bezoek brengen aan de indrukwekkende wijnmakerijen in Jerez, El Puerto de Santa María, Sanlúcar of Chiclana, waar de voortreffelijke wijnen, zoals fino, manzanilla, muscatel, evenals de Jerez of Sherry, gemaakt worden, waarvan Spanje wereldwijd ambassadeur is geworden.
Er is een breed scala aan handwerk in de provincie Cadiz. De bekendste zijn: leerwerk in Ubrique en de naburige steden Prado del Rey en Villamartín. De dekens en poncho's van Grazalema, Jerez voor zijn vaten en andere items die in de wijnmakerijen worden gebruikt, samen met halsters en zadels voor paarden. Vlechtwerk en artikelen gemaakt van riet of lisdodde in Medina Sidonia, Setenil, Bornos of Vejer. De manden en espadrilles typerend voor Torre Alháquime en het haakwerk van Paterna. De handgemaakte gitaren in Algodonales en de Gastor-hoorn. Keramiek van Arcos en Conil. Lederen rijlaarzen van Alcalá de los Gazules en Espera, handgemaakt meubilair in Prado del Rey en Benamahoma, de meubelmakerij en mahoniehouten meubelen van Sanlúcar de Barrameda en de typische poppen van Chiclana, waar een permanente tentoonstelling aan is gewijd met de mooiste exemplaren.

Cadiz heeft een oude geschiedenis. De Tarsis en Feniciërs bezochten meer dan drieduizend jaar geleden dit gebied. Hier bouwden ze rond 1.100 voor Christus het oude Gadir (Cadiz), waarmee het de oudste hoofdstad van het Westen werd. De Romeinen en de Visigoten hebben hier ook hun sporen nagelaten. Na 711 werd het beheerd door de moslims totdat Alfonso X De Wijze het in het midden van de 13e eeuw heroverde en het een deel van het koninkrijk van Castilla werd. De provincie speelde een belangrijke rol in de ontdekking en kolonisatie van Amerika in de 15e eeuw. Christoffel Columbus en andere beroemde zeilers vertrokken vanuit deze havens op hun reizen naar het Nieuwe Continent. De provincie Cadiz is een uitzonderlijk en uniek gebied, met bijzonder toerisme dat mooie, culturele, feestelijke en ecologische waarden weerspiegelt, samen met authentieke Andalusische gebruiken en monumenten.

De provincie heeft meer dan 30 kastelen en forten, waarvan er vele in goede staat zijn behouden. Op het gebied van religieuze kunst beschikt de provincie ook over een buitengewone verzameling monumenten, zoals de Cartuja in Jerez of de kathedralen van Cadiz en Jerez. Wat schilderijen betreft, zijn er werken van El Greco, Murillo, Zurbarán en Goya te vinden in veel van de kerken en musea in de provincie.