Notities - Nieuws en wetenswaardigheden uit de provincie Cádiz
Tortillitas de Camarones
6 April 2019, Gepost door: Marc
Tortillitas de camarones zijn garnalenbeignets uit de provincie Cadiz. Deze tapa werd zeer populair in de 19e eeuw, maar de oorsprong gaat al terug naar de 16e eeuw.
Tortillitas de camarones zijn garnalenbeignets uit de provincie Cádiz. Ze zijn gemaakt met een beslag van tarwebloem, kikkererwtenmeel, water, ui (ook sjalotten of lente-uitjes), peterselie, garnalen en zout. Het beslag wordt dan aan beide kanten gebakken in een pan met veel olijfolie. Vaak geserveerd met kleine bijgerechten.
In Cadiz wordt meestal de garnalensoort Palaemon longirostris gebruikt, waarvoor camarón de lokale naam is. Omdat deze garnalen zo klein zijn, is het te moeilijk om ze te pellen, dus worden ze in zijn geheel gegeten. Een andere soort gepelde garnaal kan als vervanging dienen, maar zonder Palaemon longirostris zal de smaak van het gerecht anders zijn.
Het gerecht is afkomstig uit Cádiz of San Fernando. Het gerecht werd vooral bekend in de negentiende eeuw, maar kan al in het begin van de zestiende eeuw zijn ontstaan. De Genuese gemeenschap die aanwezig was in Cádiz heeft waarschijnlijk bijgedragen aan het ontstaan, die waarschijnlijk het gevolg was van de combinatie van de Genuese farinata en Spaanse gachuela. In de voorganger van het gerecht werden mogelijk groenten gebruikt in plaats van garnalen.
Voor 2 euro krijg je bij elk establisement een standaard tortillita en een speciale tortillita de la casa.
Ingredienten voor ca 12 tortillitas:
- Vul de rest van het glas met de kikkererwtenmeel
- Doe dit mengsel in een middelgrote kom
- Hak de ui zeer fijn en voeg dit samen met de gehakte perselie toe.
- Voeg nu de garnalen, zout en water toe en roer met een vork om een pasta te krijgen die niet te dik is.
- Laat het beslag bij voorkeur even rusten (1/2 uurtje).
-Verhit in een koekpan of beter een paellapan een laag olijfolie (ongeveer een vinger dik) tot dat deze erg heet is maar nog niet gaat roken.
- Giet met een soeplepel wat deeg in de pan en bak deze aan 1 kant tot deze bruin is en draai het dan om om de ander kant bruin te bakken.
- Schep ze uit de pan en leg ze even op een stuk keukenrol om het overtollige vet te absorberen.
Klaar! Nu snel de keuken uit om ze op te eten voordat ze koud worden..
De sleutel voor succes van de tortilla's is dat ze na het bakken erg dun en knapperig moeten zijn.
¡Buen Provecho!
In Cadiz wordt meestal de garnalensoort Palaemon longirostris gebruikt, waarvoor camarón de lokale naam is. Omdat deze garnalen zo klein zijn, is het te moeilijk om ze te pellen, dus worden ze in zijn geheel gegeten. Een andere soort gepelde garnaal kan als vervanging dienen, maar zonder Palaemon longirostris zal de smaak van het gerecht anders zijn.
Het gerecht is afkomstig uit Cádiz of San Fernando. Het gerecht werd vooral bekend in de negentiende eeuw, maar kan al in het begin van de zestiende eeuw zijn ontstaan. De Genuese gemeenschap die aanwezig was in Cádiz heeft waarschijnlijk bijgedragen aan het ontstaan, die waarschijnlijk het gevolg was van de combinatie van de Genuese farinata en Spaanse gachuela. In de voorganger van het gerecht werden mogelijk groenten gebruikt in plaats van garnalen.
Ruta de las Tortillas de Camarones
Van 12 tot 21 april wordt in Puerto Real de Ruta de las Tortillas de Camarones gehouden. De volgende restaurants/bars nemen hieraan deel: El Balneario Beach, Bar El Calvo, Restaurante El Paseo, Tabanco del Teatro, El Callejón del vino, El Fogón del Guanche en El Robalo y La Trufakan.Voor 2 euro krijg je bij elk establisement een standaard tortillita en een speciale tortillita de la casa.
Recept
Wil je ze thuis eens zelf maken dan volgt hier het recept.Ingredienten voor ca 12 tortillitas:
- 100 gram garnalen
- 100 gram tarwebloem
- 50 gram kikkererwtenmeel
- 1 middelgrote ui
- 2 a 3 eetlepels gehakte verse peterselie
- Zout
- ca. 125ml water
- Extra vierge olijfolie om te frituren
- Vul de rest van het glas met de kikkererwtenmeel
- Doe dit mengsel in een middelgrote kom
- Hak de ui zeer fijn en voeg dit samen met de gehakte perselie toe.
- Voeg nu de garnalen, zout en water toe en roer met een vork om een pasta te krijgen die niet te dik is.
- Laat het beslag bij voorkeur even rusten (1/2 uurtje).
-Verhit in een koekpan of beter een paellapan een laag olijfolie (ongeveer een vinger dik) tot dat deze erg heet is maar nog niet gaat roken.
- Giet met een soeplepel wat deeg in de pan en bak deze aan 1 kant tot deze bruin is en draai het dan om om de ander kant bruin te bakken.
- Schep ze uit de pan en leg ze even op een stuk keukenrol om het overtollige vet te absorberen.
Klaar! Nu snel de keuken uit om ze op te eten voordat ze koud worden..
De sleutel voor succes van de tortilla's is dat ze na het bakken erg dun en knapperig moeten zijn.
¡Buen Provecho!