Mijn selectie

Notities - Nieuws en wetenswaardigheden uit de provincie Cádiz

Corona in de provincie Cádiz: Stand van zaken.
1 November 2020, Gepost door: Cadiz.NL
Inmiddels is in Spanje de noodtoestand (Estado de Alarma) voor de duur van een half jaar ingegaan. Tenzij deze eerder niet meer nodig is, dan wordt deze vervroegd opgeheven. Anders dan bij het begin van de coronacrisis betekend dit niet dat er een landelijke lockdown komt, maar dat de diverse regio's zelf besluiten kunnen nemen voor hun grondgebied. Dit maakt het er allemaal niet overzichtelijker op vandaar dat we hieronder proberen samen te vatten wat dit betekend voor de provincie Cádiz.

Besmetingsgraad


Op dit moment (31 oktober) zijn er totaal 12.246 besmettingen geweest sinds het begin van de corona-uitbraak dit is ca 1% van de bevolking. De laatste 7 dagen zijn er 1280 besmettingen gemeld (103 per 100.000 inwoners). Ter vergelijking, voor Andalucia is dit 187 per 100.000, voor Spanje 204, voor Nederland 396, voor Belgie 932
>> Zie ook het gedetailleerde overzicht per gemeente

Ziekenhuisbezetting:


Op dit moment (31 oktober) liggen er in de provincie 226 mensen met corona in het ziekenhuis, waarvan 35 op de intensive care.

Uitbraken (Brotes)


Er zijn nog twee uitbraken in de provincie welke worden onderzocht. Beide in verzorgingstehuizen in Jerez t.w.:
- Residencia La Granja de Jerez de la Frontera kent 47 cases (33 bewoners en 14 personeelsleden).
- Residencia San Juan Grande de Jerez de la Frontera met 13 cases (9 bewoners en 4 personeelsleden)

Avondklok


Net als in de rest van Andalucia geldt ook in Cádiz de avondklok, waarbij men s'avonds tussen 23:00 uur en 06:00 uur s'ochtends geacht wordt binnen te blijven. De horeca mag open blijven tot 22:30 uur.

Reisbeperkingen


Men mag overdag vrijelijk reizen binnen Andalucia mits je niet naar één van de afgesloten gebieden gaat. Voor de provincie Cádiz zijn dit de comarca's Costa Noroeste, Campiña de Jerez en Sierra de Cádiz. In deze gebieden dient men binnen de eigen gemeente te blijven. Ook mag je er niet in, tenzij er sprake is van een uitzonderingsgeval als werk, verzorging van hulpbehoevende, bezoek aan arts of ziekenhuis etc.

Sociale leven


In het openbaar zijn zowel binnen als buiten mondkapjes verplicht. Op de terrassen mogen deze af zolang men aan tafel zit. Ook ligggend aan het strand of tijdens individuele sporten hoeven geen mondkapjes gedragen te worden.
Winkels zijn nog gewoon open maar er moet rekening gehouden worden met de 1,5 meter waardoor er maar een maximaal aantal personen binnen mag. Dit staat als het goed is aan gegeven bij de ingang. Handschoenen zijn niet meer verplicht in de supermarkten, maar het is wel gewenst om bij binnenkomst de handen te ontsmetten.
Wat betreft de maximale groepsgrootte en bezettingsgraad is het afhankelijk op welk nivo de regio zich bevind.
>> kijk hier voor het overzicht van de regio's en bijbehorende regels


Corona overzicht Cádiz per gemeente (31 oktober)Corona overzicht Andalucia per provincie (31 oktober)
Uitzonderingssituaties tijdens de lockdown
Regio's, nivo's en regels