Mijn selectie

Notities - Nieuws en wetenswaardigheden uit de provincie Cádiz

Guiso de choco
29 Februari 2020
Een echte Gaditaanse stoofpot, met choco, pijlinktvis, volgens oma's recept bereid.
Sinds enige tijd volg ik twee dames uit Rota die samen heerlijke recepten bereiden. Het is moeder en dochter, Cristina en Pilar die op de website Aprendiendo a Cocinar veel recepten publiceren uit Rota, waar ze vandaan komen, maar ook uit de rest van de provincie. Ze gebruiken zoveel mogelijk ingrediënten uit de streek en daarnaast het liefst ook nog via de organisatie Comercio Justo, een organisatie die vergelijkbaar is met Fair Trade.

In de provincie Cádiz worden heel veel stoofpotjes gemaakt. Ze zijn dan ook erg populair. Bij de vraag aan de zanger El Camarón wat hij het meeste van thuis miste, (hij verbleef toen enige tijd in Madrid) was het antwoord dat ze er geen fatsoenlijke stoofpot konden maken....

Dus, een stoofpot met choco deze keer naar recept van de oma van Pilar.
De choco, een weekdier dat meestal op de zandbodems woont en veel voorkomt aan de kust van Cádiz. Het is een populair ingrediënt in de keuken van Cádiz, waar het een breed scala aan recepten heeft: gebakken, gegrild, gestoofd of gefrituurd. Een tip die ik je willen geven is dat je deze stoofpot een dag eerder moet maken dan je hem serveert, het is dan nóg lekkerder.

Recept: Guiso de choco voor ongeveer 6 personen.




Ingredienten:
  • 500 gram kikkererwten
  • 500 gram choco - pijlinktvis
  • 125 ml zachte olijfolie
  • 100 gram serranoham in stukjes
  • 100 gram chorizo in stukjes gesneden
  • 100 gram spekjes
  • 1 middelgrote ui
  • 1 hele bol knoflook
  • 1 tomaat
  • 1 paprika
  • peterselie
  • klein bosje munt
  • 2 eetlepels zoete paprikapoeder
  • 3 kruidnagels
  • 1 theelepel komijn
  • 6 zwarte peperkorrels


- Doe de kikkererwten en de instukken gesneden chocos, de spekjes, de tomaat in stukjes, de ui in stukjes. de paprika in blokjes, de hele knoflookbol, het peterselie takje, de olijfolie, paprikapoeder, de overige kruiden behalve de munt en een beetje zout in een pan meet een beetje warm water.
- Als alles in de pan zit voeg dan warm water toe totdat alles net onder staat..en kook een uur op middelhoog vuur.
- Voeg nu de blokjes serranoham en de chorizo toe en het bosje munt, de blaadjes klein gesneden.
- Als er te veel vocht in de pan zit kook dan nog een tijdje door totdat het wat verdampt is en bij te weinig vocht in de pan voeg je nog wat water toe.
- Serveer warm met wat lekker brood


Geniet van deze lekkere smaken van de choco en de kruiden.

Buen Aprovecho!