Mijn selectie

Notities - Nieuws en wetenswaardigheden uit de provincie Cádiz

Urta en tartera
21 Februari 2020
Urta is een populaire vis welke veel voorkomt voor de kust van Conil en de Baai van Cádiz. In vele restaurants staat deze vis op de kaart. maar je kan hem natuurlijk ook zelf klaar maken. Hierbij een recept om deze zelf op gaditaanse te bereiden.
De Urta is een vissoort die we in Nederland niet kennen, voor zover ik weet dan.
Ook in andere delen van Spanje komt deze vis veel minder voor dan aan de kust van de Costa de Luz. Het is een steenvis en het vissen op de urta gebeurt met haak of net, hij eet graag krabbetjes waardoor het vlees wit en erg lekker is.
Vraag je een Gaditano, wat zijn lievelings- gerecht is, dan hoor je sowieso vaak vis, maar ook vaak vis met aardappel uit de oven. Een heerlijke simpele bereiding, maar o zo lekker.
Dit recept is echter niet voor de oven maar in de tartera, een grote metalen pan, hoewel je het recept makkelijk omzet naar een ovengerecht, zet het dan 30 minuten in overn verwarmt op 180 graden.


Recept: Urta en tartera voor 4 personen.




Ingredienten:
  • 1 grote (of twee kleinere) urta schoon gemaakt
  • 1 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 750 gram vaste aardappels
  • 2 groene paprika's
  • 4 tomaten
  • 1 glas olijfolie
  • 1 flinke scheut witte wijn
  • peterselie
  • zout



- Snij de ui in halve ringen
- Snij de knoflook in kleine stukjes
- Snij paprika's in repen
- Snij de tomaten in plakjes
- Snij de aardappels in plakken van een halve centimeter



- Doe de aardappels samen met de knoflook, de helft van de olijfolie, de helft van de uien, de helft van de paprika's en tomaten in een grote pan
- Spoel de vis van buiten en van binnen af en droog af met keukenpapier
- Leg de vis bovenop de groente
- Leg de andere helft van de groente bovenop de vis, zie de foto.
- Daarover heen de peterselie en de overige olijfolie



- Dek de pan goed af met aluminiumfolie en daar de deksel op
Toevoegen van water is niet nodig er zit voldoende vocht in
-Zet de pan op het vuur, eerst een beetje hoge vlam en na 3 of 4 minuten verlaag je de temperatuur, na ongeveer 20 minuten haal je de deksels eraf, als de aardappelen zacht zijn voegen we de wijn toe, om dan nog 5 minuten op zacht vuur te laten staan.

Klaar! Bijna iedereen vindt de aardappelen nog lekkerder dan de vis....

Buen Aprovecho!