Mijn selectie

Notities - Nieuws en wetenswaardigheden uit de provincie Cádiz

Tagarninas, de groente uit het wild
7 Februari 2020
Tagarninas zijn een soort wilde distels die traditioneel wordt gebruikt als ingrediënt in de Gaditaanse keuken van Cadiz. Je kan deze in het wild plukken, maar ze liggen ook gewoon in de supermarkt. Van 6 tot 16 Februari wordt in Chiclana de week van de Tagarninas gehouden. Maar ben je niet in de buurt dan geven we hierbij ook een recept om deze zelf klaar te maken.
Het verbruik ervan nam in het naoorlogse tijdperk toe om de honger in de huizen van landarbeiders te stillen. Het maakt deel uit van het zogenaamde eten van de armen, dat voor veel goede recepten in de Andalusische keuken heeft gezorgd.

Het woord "tagarnina" komt van het Andalusische Arabische "tagarí", en dit op zijn beurt van het klassieke Arabische "tagrí", wat grens betekent. De oude Moriscos die leefden en opgroeiden onder christenen werden tagarninos genoemd. De naam tagarnina werd gegeven aan de wilde cardillo (een soort distel). In Noord-Afrika kent men deze cardillo ook, die bekend staat als "tagascina". Deze wilde groente wordt, afhankelijk van de regen, gegeten van de herfst tot het vroege voorjaar, voordat de plant bloeit.

Het deel wat gegeten wordt zijn de stelen. Deze worden eerst ontdaan van de bladeren. Je ziet tagarninas vaak bij de kleine kraampjes op straat, schoongemaakt en in stukjes gehakt. Om ze te kunnen gebruiken, moet je ze altijd eerst koken, omdat het, net als asperges, een vrij harde plant is en een klein beetje bitter. Eenmaal gekookt, kan je ze gebruiken zoals je andere groente verwerkt. De meest voorkomende manieren om tagarnines in Cádiz te eten zijn; bereid als asperges, in roerei, in tortilla, in een salade of stoofpot met kikkererwten.Recept: Revuelto de tagarninas con jamón serrano.
(Roerei met tagarninas en serrano ham)
Ingredienten voor ca 2 porties:
  • 200 gram tagarninas
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 eieren
  • 50 gram serrano ham
  • olijfolie
  • Zout
  • Melk of room

- Snij de tagarninas in kleine stukjes van ongeveer 2cm
- Snij de knoflook in kleine stukjes
- Snij de ham in kleine stukjes

- Verhit in een koekenpan een beetje olijfolie
- Fruit de knoflook tot het een beetje gaat kleuren
- Voeg de tagarninas toe, bak even mee, zet het vuur laag en leg een deksel op de pan. Laat ongeveer 15 minuten smoren.
- Voeg de stukjes ham toe, bak even mee en voeg evt. zout en peper toe.
- Klop de eieren los met een beetje melk of room en voeg toe aan de tagarninas. Roer tot het ei gestold is.

Klaar! Lekker met wat brood en een salade.

¡Buen Aprovecho!