Mijn selectie

Notities - Nieuws en wetenswaardigheden uit de provincie Cádiz

Martes Santo, processie in San Fernando
18 April 2019, Gepost door: Annet
Het ene moment ben ik nog vrolijk, maar als ik het langzaam aanzwellende geluid van de zware drum en de muzikanten hoor, gebeurt er iets in mijn lichaam, het roept iets op, iets onheilspellends.
 Bezoek Semana Santa San Fernando Bezoek Semana Santa San Fernando Bezoek Semana Santa San Fernando Bezoek Semana Santa San Fernando Bezoek Semana Santa San Fernando Bezoek Semana Santa San Fernando Bezoek Semana Santa San Fernando Bezoek Semana Santa San Fernando
Ik ben geen liefhebber van processie tochten, de enorme pracht en praal in combinatie met wat we inmiddels allemaal weten over de katholieke kerk……
Aan de andere kant is dit onderdeel onlosmakelijk verbonden met de Spanjaarden, met hun tradities, normen en waarden. En eerlijk is eerlijk, het levert prachtige foto’s op.

Wandelend van de parkeerplaats naar het centrum van de stad vallen gelijk de palmtakken op die aan de tralies van de ramen zijn vastgemaakt en de rode doeken aan de balkons in de hele stad.
Er heerst al een gezellige drukte, iedereen is netjes aangekleed, de oudere dames met felgekleurde lipstick, de kinderen met mooie jurkjes en keurige overhemdjes. De tribunes vullen zich langzaam met families die niets willen missen en wel een bedrag over hebben voor de beste plaatsen.

En daar staan ze, lange rijen met kinderen allemaal voorzien van een groene puntmuts (capriote), een wit gewaad en een lange witte kaars. De kaarsen worden allemaal aangestoken en weer opnieuw aangestoken door enkele volwassenen die zorgen dat alle kinderen netjes in de rij blijven staan en op tijd aansluiten. Langs de rijen kinderen staan de ouders die hun kroost ondertussen voorziet van flesjes water en snoep, heel veel snoep. Dat geeft ze in ieder geval wat te doen tijdens het lange wachten tussen de stukken die ze moeten lopen. En dat wachten is eigenlijk het leukste om naar te kijken. Want hoe breng je de tijd door als kind en je steeds moet wachten…..je maakt een bal van kaarsvet, of je gaat lekker staan klooien met je kaars, het lijkt wel alsof de witte handschoentjes die ze aan hebben vuurbestendig zijn. Langzaam maar zeker hebben ze inmiddels allemaal zwarte vingertoppen en is er meer kaarsvet te zien dat al zwaaiend met hun kaarsen rondgeslingerd wordt. Dan klinkt er weer een belletje en wordt er weer een stuk gelopen.

Het geluid begint nu toch flink aan te zwellen en in de verte zien we de eerste paso van Martes Santo de hoek omkomen, met een tafereel waar Jezus het verraad aankondigt, inclusief een olijfboom. Hoe dichterbij hoe meer de zware drum en het ritme in mijn lijf kruipt en als je goed kijkt naar de beelden, begint het verhaal te spreken, zeker als ik later naar de close-ups van de foto’s kijk. De geur van de wierook hangt zwaar in de lucht, de volgende paso komt er al aan, met een beeld van Maria omringd met brandende kaarsen. De expressie de ze op haar gezicht heeft is prachtig en treffend gemaakt.

We besluiten een stukje verder te lopen waar een ander broederschap al klaar staat. Wederom met lange rijen kinderen, dit keer in het roze met wit. Hier is de muziek zelfs nog indrukwekkender en voel je de emotie in de lucht. Het platform met de beeldengroep is sober, geen vergulde delen, alleen prachtig bewerkt hout. Als ik om me heen kijk zie ik geëmotioneerde vrouwen die hun tranen niet meer kunnen tegenhouden, waar ik dan weer van onder de indruk ben, te zien wat het oproept en te zien dat dit een gelegenheid is om met familie en vrienden bij elkaar te komen om na afloop gezamenlijk te eten en met elkaar te genieten.
Wij worden na afloop zoals altijd hartelijk ontvangen bij El Embrujo, onze vaste Taberna, waar gerechten op de kaart staan speciaal voor de Semana Santa. We genieten in dat opzicht lekker mee, ik denk dat ik me sommige tradities best eigen kan maken.
Klik op de foto's....