Mijn selectie

Notities - Nieuws en wetenswaardigheden uit de provincie Cádiz

Op een unieke locatie midden in de salinas van San Fernando heeft Marambay de deuren geopend. Een uniek project. Met zicht op Cádiz Stad genieten van verse producten uit eigen wateren.
5 November 2020
Inmiddels is in Spanje de noodtoestand (Estado de Alarma) voor de duur van een half jaar ingegaan. Tenzij deze eerder niet meer nodig is, dan wordt deze vervroegd opgeheven. Anders dan bij het begin van de coronacrisis betekend dit niet dat er een landelijke lockdown komt, maar dat de diverse regio's zelf besluiten kunnen nemen voor hun grondgebied. Dit maakt het er allemaal niet overzichtelijker op vandaar dat we hieronder proberen samen te vatten wat dit betekend voor de provincie Cádiz.
1 November 2020
In navolging van Chiclana hebben nu ook de gemeentes Barbate en Algeciras een website gelanceerd met de status en bezettingsgraad van haar stranden.
20 Juni 2020
Na inventarisatie heeft de gemeente Chiclana bepaald dat bij maximale bezetting van haar stranden er ruimte is voor 208.000 badgasten bij eb en voor 98.000 bij vloed. De stranden zijn verdeeld in 44 segmenten en de bezettingsgraad van elk segment zal te volgen zijn via een app.
30 Mei 2020
De provincie behoort tot één van de minst getroffen regio's van Spanje. Ook in vergelijking met Nederland en Belgie waren er hier relatief aanmerkelijk minder besmettingen. De laatste 2 weken, gedurende fase 1, zijn er amper nieuwe patiënten bijgekomen.
27 Mei 2020
Als Maandag Fase 2 ingaat is het officieel weer toegestaan om op het strand te verblijven en te zwemmen in zee. Echter dit hangt nog wel af van gemeentelijke besluiten en niet alle badplaatsen zijn al klaar voor zo’n opening van het badseizoen.
24 Mei 2020
Een echte Gaditaanse stoofpot, met choco, pijlinktvis, volgens oma's recept bereid.
29 Februari 2020
Urta is een populaire vis welke veel voorkomt voor de kust van Conil en de Baai van Cádiz. In vele restaurants staat deze vis op de kaart. maar je kan hem natuurlijk ook zelf klaar maken. Hierbij een recept om deze zelf op gaditaanse te bereiden.
21 Februari 2020
De kop is er af! Het carnaval is begonnen met deze eerste activiteit in een van de leukste carnavalssteden in Spanje, Cádiz! Op de plaza de San Fransisco werd de avond officieel geopend met een toespraak, het traditionele hapje, de pestiña en de eerste carnavalsoptredens.
9 Februari 2020
Tagarninas zijn een soort wilde distels die traditioneel wordt gebruikt als ingrediënt in de Gaditaanse keuken van Cadiz. Je kan deze in het wild plukken, maar ze liggen ook gewoon in de supermarkt. Van 6 tot 16 Februari wordt in Chiclana de week van de Tagarninas gehouden. Maar ben je niet in de buurt dan geven we hierbij ook een recept om deze zelf klaar te maken.
7 Februari 2020
De Almelose voetbalclub Heracles heeft van 4 t/m 11 Januari zijn trainingskamp opgezet in de provincie Cádiz.
4 Januari 2020
Het is één van die lekkere evenementen, de Fiesta del Chicharrón in Chiclana, een product dat in deze stad een speciale rol op zich neemt vanwege de uitstekende kwaliteit.
16 Augustus 2019
Zaterdag 29 juni 2019 wordt in Vejer de la Frontera de zesde editie van de Nacht van de kaarsen gehouden. Een uniek en bijzonder evenement waarin Vejer wordt verlicht door duizenden kaarsen geplaatst in de straten van het historische centrum en gevels en balkons. Met als afsluiting om 22:30 een concert op piano en viool op de Plaza España.
27 Juni 2019
Vanaf 21 november draait in de nederlandse bioscopen, de in Cádiz opgenomen speelfilm, Mi Vida. Met in de hoofdrollen Loes Luca en Elvira Mínguez naar een scenario van Roos Ouwehand en geregisseerd door Norbert ter Hall. Vandaag is de trailer vrijgegeven.
25 Juni 2019
Met opzwepende drums, brandende poppen en vuurwerk wordt in Cádiz de zomer ingeluid. Een grote stoet van duizenden mensen trekt van brandplaats naar brandplaats. Om middernacht is iedereen dan verzameld bij La Caleta om het vuurwerk te aanschouwen dat vanaf het Castillo San Sebastian wordt afgevuurd.
25 Juni 2019
Volgens een onderzoek van El Pais bevinden de mooiste stranden van Spanje zich in de Provincie Cadiz. De lezers konden stemmen voor hun favoriete strand. Playa de Bolonia in Tarifa kwam als winnaar uit de bus. Daarnaast zijn er nog zes stranden uit de provincie gekozen in de top-25 mooiste stranden van Spanje.
20 Juni 2019
Van 21 juni t/m 7 juli is er een nieuwe culinaire route in San Fernando. Voor 3 euro krijg je bij 17 restaurants/bars een speciaal voor dit evenement samengestelde salade met een consumptie. Een mooi excuus om deze stad van historisch belang eens te bezoeken. Buen Aprovecho!
19 Juni 2019
Sinds deze week is Conil een bijzonder restaurant rijker. Mauro Barreiro, chef kok uit Cádiz, heeft samen met Petaca Chico, de bekende leverancier van tonijn, pulpo en visproducten, de krachten gebundeld om een nieuw restaurant/winkel concept neer te zetten. Wij namen de proef op de som en gingen er lunchen.
14 Juni 2019
Proef maar zegt Jose, het smaakt naar bloed. We staan bij de bron van de salinas waar het water omhoog borrelt. En inderdaad door het hoge ijzergehalte krijgt het water niet alleen een rode kleur maar smaakt het ook enigszins naar bloed stellen we vast.
14 Mei 2019
Een geweldig gebied in het binnenland, bergen, unieke natuur, bijzondere sporten, meren, wild en prachtige vergezichten. Tel daar de bijzondere gastronomie bij op, kom je op een bestemming voor hen die weten wat mooi en lekker is!
11 Mei 2019
Deze regio biedt heel wat moois, het natuurpark, de hoofdstad Cádiz, veel leuke plaatsen om te bezoeken, langgerekte stranden, goede restaurants en vooral veel fijne mensen.
9 Mei 2019
Het is weer zover! De ruta del Atun in Conil de la Frontera is begonnen. Tussen Conil en Zahara de las Atunas wordt nog op traditionele wijze tonijn gevangen genaamd Almadraba. Onderdeel van de Ruta is een wedstrijd tussen de restaurants. Wie kan de de meest orginele tapa maken met deze tonijn. En wij zijn weer van de partij.
5 Mei 2019
Slenteren door de smalle straatjes, de witte muren met de rijke kleuren van planten en potten, maken een wandeling tot iets onvergetelijks. In elke hoek, in elke gevel, is een prachtig detail te ontdekken.
2 Mei 2019
Stond April in het teken van de Semana Santa, Mei wordt vooral gekenmerkt door het begin van het feria seizoen en de evenementen rond de jaarlijkse tonijnvangst.
30 April 2019
Een bijzonder gebied door het voornamelijk Spaanse toerisme, de bezoekers komen voornamelijk uit de achterliggende steden, Jerez de la Frontera, Sevilla en Sanlucar, waardoor het een eigen en uniek karakter heeft.
29 April 2019
La Janda heeft alles voor een heerlijke vakantie. Een keur aan prachtige stranden, natuurparken, leuke steden en dorpen, vele sportmogelijkheden en vooral een geweldige keuken.
21 April 2019
Het is de vooravond van het seizoen van de Atun Rojo, de wilde blauwvintonijn. De vis is een delicatesse die zeer wordt gewaardeerd in de provincie Cádiz en die de koks eindeloze mogelijkheden geven bij het maken van gerechten met elk onderdeel van de vis. Op dit moment zijn de voorbereidingen in volle gang met het uitzetten van de Almadraba, de traditionele netconstructies zoals die al 2000 jaar plaatsvinden. De Costa de la Luz is in de maand mei dan ook een onweerstaanbare etalage waar de koks in diverse wedstrijden de meest fantastische en innovatieve gerechten presenteren.
19 April 2019
Het ene moment ben ik nog vrolijk, maar als ik het langzaam aanzwellende geluid van de zware drum en de muzikanten hoor, gebeurt er iets in mijn lichaam, het roept iets op, iets onheilspellends.
18 April 2019
Ook in Cádiz is dit de belangrijkste week van het jaar. Vol van emoties, maar ook pracht en praal. We geven wat tips voor waar te gaan en wat te eten.
10 April 2019
Tortillitas de camarones zijn garnalenbeignets uit de provincie Cadiz. Deze tapa werd zeer populair in de 19e eeuw, maar de oorsprong gaat al terug naar de 16e eeuw.
6 April 2019
Dat het eten van vlees een flinke belasting is voor het milieu is inmiddels wel bekend, maar tussen weten en doen zit nog een wereld.... Hoe krijg je het voor elkaar dat er meer groente en fruit wordt gegeten en minder dierlijke producten?
5 April 2019
Conil de la Frontera is bij de meesten vooral bekend als badplaats, maar in de Provincie staat het ook bekend als de groentetuin van de regio, met landbouw producten van hoge kwaliteit.
4 April 2019
De jaarlijkse Feria del Queso Artesanal de Andalucía in Villaluenga del Rosario wordt een week later gehouden. Nadat het organisatiecommitee de weersverwachting had bekeken waarop veel regen voorspeld wordt is het evenement verplaatst naar 12 t/m 14 April
3 April 2019
Al blijft de oorsprong van de flamenco onduidelijk toch zijn de meeste experts het erover eens dat de baai van Cádiz de geboortestreek moet zijn van de Flamenco. Met name de steden Cádiz, Puerto Real en El Puerto de Santamaria.
26 Maart 2019