Mijn selectie

La Janda

Sierra de Cádiz
Costa Noroeste de Cádiz
 
La Janda: La Janda heeft het!
La Janda heeft alles voor een heerlijke vakantie. Een keur aan prachtige stranden, natuurparken, leuke steden en dorpen, vele sportmogelijkheden en vooral een geweldige keuken.
De regio La Janda ligt min of meer in het midden van de provincie Cádiz. Het omvat de gemeenten Alcalá de los Gazules, Barbate, Benalup - Casas Viejas, Conil de la Frontera, Medina Sidonia, Paterna de la Rivera en Vejer de la Frontera.

Het nabijgelegen vliegveld bij Jerez de la Frontera en het uitgebreide wegennet maakt dat La Janda makkelijk is te bereiken. Verscholen tussen de natuurparken van La Breña en Marismas de Barbate en Los Alcornocales, ligt La Janda ook aan zee. het heeft een prachtige kustlijn met fraaie brede stranden. Het gebied beschikt over toeristische attracties, variërend van strandtoerisme of meer landelijk toerisme in het binnenland, dat rustiger is en ideaal voor het beoefenen van alle soorten sporten. Er moet ook melding worden gemaakt van de prachtige voorouderlijke cultuur, de bevoorrechte natuurlijke omgeving, het waardevolle erfgoed, de voortreffelijke keuken, de kleurrijke feestelijkheden en de gastvrijheid van de mensen.

De kustlijn van La Janda heeft 39 km aan stranden die behoren tot de steden Conil de la Frontera, Barbate en Vejer de la Frontera, die nu belangrijke toeristische plekken zijn. De enorm gevarieerde kustlijn heeft uitgestrekte stranden en paradijselijke maagdelijke baaien met helder water en wit zand (er zijn enkele naturistentranden). Naast stedelijke stranden of toeristische complexen met alle diensten en faciliteiten die mensen nodig hebben om van hun vakantie te genieten zijn er ook veel stukken strand zonder dienstverlening, waar gewoon alleen maar strand is en waar de rust regeert.

Barbate heeft verschillende uitstekende stranden om te zonnebaden en te zwemmen. Deze omvatten het Playa del Carmen-strand, dat in de stad ligt en een heel scala aan faciliteiten heeft, en het strand van Caños de Meca, dat vooral prachtig is vanwege de natuurlijke grotten en zoetwaterbronnen die uit de rotsen gutsen. Wanneer er een sterke zuidoostelijke wind is, trekken windsurfers naar deze wateren om hun favoriete sport uit te oefenen. Het strand van Playa de la Yerbabuena is natuurlijk en vredig, met zijn duinformaties, dennenbossen en kliffen die leiden naar de Torre Vigía del Tajo (uitkijktoren). Het eindeloze strand van Zahara de los Atunes ligt in de gemeente Barbate, samen met het strand Playa de Atlanterra dat wordt beschermd door prachtige bergen. De zeeomstandigheden op de stranden in Conil de la Frontera zijn ideaal om te surfen. Het strand van Playa de los Bateles, een hospot voor windsurfers, ligt in de stad en biedt een prachtig panoramisch uitzicht op het kustplaatsje Conil. Conil heeft ook een aantal kleine, maagdelijke baaien met kliffen en helder water, waardoor ze ideale plekken zijn om te snorkelen en te duiken zoals Cala del Tío Juan, Cala Melchor, Cala Quinto, Camacho en Cala del Aceite. Roche is een rustige woonwijk van Conil aan een prachtig dennenbos met mooie baaien. La Fuente del Gallo ligt op een abrupte klif. La Fontanilla staat bekend om zijn uitstekende toeristische diensten.

La Janda heeft een extreem rijk en gevarieerd natuurlijk erfgoed, waaronder twee natuurparken met een onmetelijke ecologische waarde. Het natuurpark La Breña en Marismas de Barbate (3,797 ha), ligt tussen Barbate en Vejer de la Frontera. het bestaat uit kliffen, dennenbossen, moerasgebieden en kleine duinformaties.
De Hierbabuena-kliffen bereiken een hoogte van maximaal 100 m en zijn de thuisbasis van een grote verscheidenheid aan vogels die hun nesten bouwen op de steile rotswanden, zoals de zilverreiger en de geelvoetmeeuw. Het dennenbos van Barbate loopt langs de rand van de kliffen en vormt het grootste gebied met pijnboombossen, de of parasoldennen in de provincie. De schoonheid van dit bos wordt versterkt door de zoetwaterbronnen op het strand. Het mariene ecosysteem omvat een rotsachtige zeebodem met overvloedige soorten algen en weekdieren. De moerassen aan de monding van de rivier van Barbate worden door veel trekvogels als rustgebied gebruikt. Het natuurpark Los Alcornocales beslaat een oppervlakte van meer dan 170.000 ha. De La Janda-gemeenten, Alcalá de los Gazules, Benalup-Casas Viejas, Medina Sidonia en San José del Valle bevinden zich binnen dit park. De constante temperatuur het hele jaar door, de hoge regenval en een zomermist bekend als "Barbas de Levante", creëren een bijna tropisch microklimaat in het park dat de verspreiding van dikke vegetatie bevordert. Het staat bekend als "het oerwoud van Europa". Er zijn ook gallische, Andalusische eiken- en wilde olijfbossen en een gebied dat bekend staat als "Los Canutos", verwijzend naar een reeks diepe valleirivieren en beekjes die de vegetatie in dit gebied water geven, waarvan sommige dateren uit het Tertiair tijdperk , met soorten zoals elzen, rhododendrons en laurierbomen.
De grote duizend jaar oude kurkeiken, waarnaar het park is vernoemd, zorgden voor levensonderhoud voor de plaatselijke bewoners, die sinds mensenheugenis kurk van deze bomen hebben gehaald (om de negen of tien jaar). Dit gebied is een rustplek voor vogels die naar Afrika migreren en daarom een ​​ideale plek voor ornithologen om deze interessante migratiestromen te bekijken.

De natuurlijke omgeving van deze regio in Cadiz laat bezoekers genieten van een breed scala aan recreatieve activiteiten in de buitenlucht, zoals wandelen, fietsen, canyoning, rotsklimmen, paardrijden of kamperen in de open lucht. In het natuurpark Los Alcornocales kunnen bezoekers al deze sporten beoefenen in het dichte bos van het park. Men kan er verschillende diersoorten observeren, zoals reeën, herten of vossen. In het natuurpark La Breña y Marismas van Barbate weven verschillende routes door dennenbossen en langs steile kliffen, met magnifieke uitzichten op de stranden en mogelijkheden voor het spotten van vogels. De prachtige landschappen rond de rivieren en stuwmeren in La Janda zijn de ideale locatie voor een breed scala aan activiteiten. Er zijn stranden om te surfen, te roeien, of te kajakken. Vissen is een andere optie in dit rijke waterparadijs. De dichte bossen zijn een waar genot voor jachtliefhebbers. De schat aan jachtmogelijkheden laten jagers genieten van groot wild, zoals reeën of herten, en klein wild, zoals konijnen, patrijzen en fazanten.
Voor liefhebbers van adrenaline is er niets beters dan een beetje deltavliegen of paragliding. De heuveltop waar Vejer de la Frontera ligt, wordt gebruikt als lanceerplatform door liefhebbers van paragliden.

Naast de archeologische en artistieke musea (Vejer Museum van historisch-cultureel erfgoed, Gemeentemuseum Medina Sidonia) zijn er andere musea gewijd aan de gewoonten en levenswijzen van de lokale inwoners, zoals het "Museo de Raíces Conileñas" (Conil Heritage Museum) of verschillende musea in Barbate gewijd aan de kunst van het vissen.
Tal van culturele evenementen worden het hele jaar door gehouden: poëziewedstrijden, conferenties, concerten, handelsbeurzen, theatercircuits of straattheater en schilderijententoonstellingen. Muziek is ook een aanwezig en kenmerkend onderdeel van het leven in deze steden, met name tijdens het zomerseizoen, wanneer talrijke festivals de sfeer verlevendigen. Flamenco neemt in dit opzicht een bevoorrechte plaats in, zo zeer dat Benalup-Casas Viejas zijn eigen liederen en dansen heeft zoals de chacarrá. Er zijn veel flamenco-peñas (clubs) en er worden ook belangrijke Flamenco-festivals gehouden, waar het publiek kan genieten van live flamenco. De Flamenco-avond in Arco de la Segur in Vejer de la Frontera vindt plaats in augustus en is uitgeroepen tot een feest van nationaal toeristisch belang. Paterna de la Rivera is de bakermat van de cante por peteneras (flamenco-zangstijl) en organiseert elk jaar de Nationale Peteneras Zangwedstrijd. Het is ook de geboorteplaats van twee beroemde flamencozangers, El Perro de Paterna en natuurlijk, Dolores la Petenera.

Paarden zijn een traditioneel element in de regio. Er zijn beroemde veeboerderijen en een eeuwenoude traditie wordt levend gehouden in het Paterna de la Rivera, Doma Vaquera (Andalusische dressuur) kampioenschappen, met wedstrijden op nationaal en internationaal niveau. De handwerktraditie in La Janda combineert een verscheidenheid aan grondstoffen met voortreffelijk vakmanschap. Materialen voor vlechtwerk zoals palmbladeren, espartogras, riet en kattenstaart worden gebruikt voor het produceren van allerlei gebruiksvoorwerpen. Andere opmerkelijke items zijn sierproducten zoals gehaakt of macramé geproduceerd met prachtig gekleurde plantenvezels en leren stroken. Het gebied is ook beroemd om zijn traditionele laarzen, houten sculpturen en je vindt hier de beste keramiek van de provincie.

De lokale keuken wordt gekenmerkt door twee duidelijk verschillende gastronomische stijlen: de binnenlandse keuken en de gastronomie van de kust. Beide hebben echter gemeenschappelijke kenmerken, namelijk de kwaliteit van hun grondstoffen, de voortreffelijke bereiding en de culinaire tradities die werden geërfd van de verschillende culturen die zich hier ooit hebben gevestigd. De kust staat bekend om zijn uitstekende vis- en schaaldier gerechten. Tong, zeebodem, zeebarbeel en zeebrasem worden koud, gegrild of uit de oven geserveerd. Sappige stoofschotels zoals rijst met grote rode garnalen, rijst met vis en schelpdieren, hondshaai met tomaat, gevulde inktvis of inktvis met aardappelen, laten het water in de mond lopen van de beste fijnproevers. Een andere beroemde delicatesse is de tonijn, die wordt gevangen met een duizend jaar oude vistechniek, almadraba genoemd en klaargemaakt wordt op diverse Andalusische manieren, maar tegenwoordig ook op Japanse wijze gegeten wordt. Er bevinden zich beroemde moestuinen en boomgaarden langs de kust en hun uitstekende producten worden gebruikt om rijke traditionele stoofschotels te bereiden, zoals koolstoofpot, rijst met Spaanse oesterplanten, artisjokken met erwten of "patatas aliñás" (gekruide aardappelen). Bezoekers hebben ook keuze te over bij het brede scala aan heerlijke vleeswaren, met name het lokale varkensvlees en het beroemde Retinto-rundvlees, de hoofdingrediënten van verschillende luxueuze gerechten. Er moet ook speciale aandacht worden besteed aan de vleesgerechten van het lokale wild, waaronder herten, reeën en everzwijnen, konijn met rijst, patrijs gevuld met ham of pijnboompitten.

Wat is een betere manier om te ontspannen dan te stoppen bij een van de vele eetgelegenheden in de hele regio. Er zijn allerlei mogelijkheden, van prestigieuze restaurants met voortreffelijk bereide gerechten, tot restaurantjes aan zee waar gasten heerlijke producten met uitzicht op zee kunnen proeven, of meer traditionele, zelfgemaakte gerechten in een van de vele typische lokale restaurants langs de weg, de zogenaamde venta.

 
 

Zoek hier vakantiewoningen in:
La Janda

 
 Stranden
Cala del Aceite
Conil de la Frontera
Cala del Puntalejo
Conil de la Frontera
Calas de Poniente
Roche
Calas del Quinto y Camacho
Conil de la Frontera
Cañillos / Botero
Barbate
Caños de Meca / Faro de Trafalgar
Los Caños de Meca
Hierbabuena
Barbate
Nuestra Señora del Carmen
Barbate
Playa de Castilnovo
Conil de la Frontera
Playa de El Palmar
El Palmar
Playa de El Roqueo
Conil de la Frontera
Playa de La Fontanilla
Conil de la Frontera
Playa de La Fuente del Gallo
Conil de la Frontera
Playa de la Torre del Puerco
Conil de la Frontera
Playa de los Bateles
Conil de la Frontera
Playa de Roche
Roche
Playa de Zahora
Zahora
Playa del Chorrillo
Conil de la Frontera
Zahara de los Atunes
Zahara de los Atunes