Mijn selectie

Flamenco

 
Geniet van dansers uit de provincie...
Luister naar de artiesten uit Cádiz...
Bezoek een Peña Flamenca....
Al blijft de oorsprong van de flamenco onduidelijk toch zijn de meeste experts het erover eens dat de baai van Cádiz de geboortestreek moet zijn van de Flamenco. Met name de steden Cádiz, Puerto Real en El Puerto de Santamaria.
Camaron de la Isla
Paco de Lucia
Eduardo Guerrero
Venta de Vargas
Vanuit hier verspreide de Flamenco zich naar Jerez en Sevilla, waarna het zich uitbreide naar Andalucia en de rest van Spanje. Inmiddels zijn Jerez, Sevilla, Granada en Madrid de belangrijkste flamencosteden, maar overal in de provincie Cádiz is de flamenco nog prominent in het dagelijkse leven aanwezig.

Flamenco Artiesten

Omdat flamenco vooral een orale historie kende, bestaat de oorspong uit vele verhalen en mythes. Zo is de oudst bekende artiest, iemand die men kent onder de naam, El Planeta. Hij werd geboren in 1785 waarschijnlijk in Cádiz of Jerez. Als je het hebt over Flamenco en de provincie Cádiz dan zijn er twee artiesten die tot op de dag van vandaag nog diep worden vereerd. Zo worden op het graf van Camarón de la Isla in San Fernando nog dagelijks verse bloemen gelegd en is Paco de Lucia ook na zijn dood voor velen de belangrijkste persoon van Algeciras. Verder heeft bijna elke plaats wel een eigen lokale flamencoheld(in), vaak terug te vinden in de peñas.

Nog steeds brengt de provincie artiesten met (inter)nationale bekendheid voort, zoals de zeer vernieuwende danser Eduardo Guerrero, danseres Sara Baras en zangers als José Merce en El Barrio.

Peñas en Tablaos

Wil je eens een flamenco optreden bijwonen bezoek dan één van de vele peñas flamencas die de provincie rijk is. Peñas zijn flamenco verenigingen waar de leden (socios) regelmatig bijeenkomen. Veelal verzorgen ze ook voorstellingen waar je ook als niet lid naar toe kunt. Bijna elke plaats heeft wel een peña flamenca maar vooral Jerez kent er velen. Daarnaast zijn er de tablaos, dit zijn flamenco theaters waar met grote regelmaat flamenco voorstellingen zijn, vaak met de mogelijkheid om dit te combineren met een een maaltijd. Venta de Vargas is een restaurant en tevens de beroemste tablao in de regio. Dit is de plek waar Camarón de la Isla samen met Rancapino als jonge jongens hun carrière begonnen.

Zelf flamenco lessen volgen?

Heb je interesse om zelf aan de slag te gaan, dan kan je terecht bij een van de flamencoscholen. Echter de meeste hebben over het algemeen enkel reguliere lessen die het hele jaar duren. Maar in de zomer zijn er diverse scholen die zogenaamde "Cursos de Verano" aanbieden, dit zijn korte workshops. Daarnaast worden er het hele jaar tijdens festiviteiten vaak workshops gegeven. Het beste kun je contact opnemen met Annet van Travelflamenco. Zij staat in direct contact met vele flamencoscholen in Cádiz en daarbuiten. Via haar kan je op maat individuele of groepslessen regelen, ook buiten het bestaande programma. Daarnaast weet zij waar en wanneer er specifieke workshops geboekt kunnen worden.

Evenementen, agenda en aktiviteiten.

Er vinden in Cádiz jaarlijks een aantal belangrijke flamenco evenementen plaats zoals:
  • Pasarela Flamenca Jerez (Jerez, feb)
  • Festival de Jerez (Jerez, feb-mrt)
  • La Isla Ciudad Flamenca (San Fernando, jul-aug)
  • Fiesta de la Bulleria de Jerez (Jerez, aug)
  • Festival Cadiz es Flamenco (Cádiz, aug-sep)
  • Semana Internacional de Flamenco (Conil, nov)
Ook tijdens de feria's ontkom je niet aan de flamenco, met name als er een "dia de mujer" is. Dan trekken de vrouwen hun beste flamenco outfit aan en vieren samen de flamenco zonder hun mannen.

Bijna elke dag kan je wel ergens een evenement, fiësta, concours of optreden bijwonen. Kijk hiervoor in de agenda, bij de activiteiten of bezoek een peña of tablao.


Mucha alegría!!