Mijn selectie

Campiña de Jerez

Campo de Gibraltar
Bahía de Cádiz
 
Campiña de Jerez: Wijn, sherry, paarden en stieren
Deze regio is zeer gevarieerd. Er is platteland, de vlaktes van de rivier de Guadalete, wijngaarden, weilanden, moerassen, heuvels en bergen. Wijn, sherry, paarden, stieren en natuurlijk Jerez de la Frontera.
De Campiña de Jerez beslaat het noordelijke en centrale gedeelte van de provincie Cádiz, aan de oostelijke grens van de uitlopers van de Sierra de Cádiz en het natuurpark Los Alcornocales. De twee gemeentes van de regio zijn Jerez de la Frontera en San Jose del Valle. Vanwege de ligging tussen de zee en de bergen, heeft de streek een mozaïek aan gevarieerde landschappen: platteland, de vlaktes van de rivier de Guadalete, wijngaarden, weilanden, moerassen, heuvels en bergen. Het klimaat van de Campiña de Jerez valt binnen het mediterrane subtropische bereik, hoewel het karakteristiek is vanwege de oceanische invloed die de temperaturen verzacht, de thermische oscillaties verlaagt en de luchtvochtigheid verhoogt. Naar het oosten, wordt het landschap steiler, met een opeenvolging van bergkammen en valleien met daarin het Alcornocales-massief, dat bijzonder is door zijn bossen en dieren.

Het is de moeite waard om de belangrijke wetlands te vermelden die verspreid liggen in verschillende delen van de regio. De lagune van Medina, een natuurreservaat met grote milieuwaarde, las Canteras, el Tejón, los Tollos en las Quinientas. Deze gebieden zijn de habitat voor vogelsoorten die met uitsterven worden bedreigd, zoals de Malvasia-eend en de gehoornde meerkoet. Andere vogelsoorten die we kunnen observeren zijn de groenblauw, de hennep, de gans, de flamingo, en de rode eend.

Het is een landbouwregio bij uitstek, de landbouw en de verwerkende industrie zijn de motor van de economie; Het produceert de meeste variëteiten aan landbouw- en veeteeltproducten van de provincie. De wijngaarden zijn een van de kenmerken van de Campiña de Jerez. In verschillende delen van het gebied worden druiven verbouwd, maar het is vooral geconcentreerd in de noordwestelijke zone. De teelt vindt plaats op de grond van de Albarizas, dat een reliëflandschap is. Hoewel de moerassen uit arme agrarische grond bestaan, hebben ze niettemin een belangrijke waarde vanuit ecologisch en landschapsperspectief.

Een van de tot de verbeelding sprekende activiteiten van deze regio is het fokken van "de dappere stier" die samen met de teelt van de wijngaard en het rijpen van de wijnen een culturele relevantie heeft die vertegenwoordigd wordt in de verschillende populaire fiesta's en feria's en in de architectuur.

Er is een grote rijkdom aan architectuur in relatie tot de landbouw en veeteelt. De bewatering van de landbouw met regenwater en in het bijzonder, de teelt van de wijnstok. De gebouwen vallen op door hun functionaliteit, waardoor ze kunnen worden onderscheiden in drie groepen: de wijngaard huizen, de graanboerderijen en de veehouderijen, die geïntegreerd zijn in de omgeving. Het is hier niet ongewoon om een proefarena te zien, een training speciaal voor jonge stieren, waar de schoonheid en dapperheid van deze dieren hoog wordt gewaardeerd.

Het aanbod van activiteiten in de regio is voornamelijk gericht op het beoefenen van buitenactiviteiten in de natuur en vaak gecombineerd met het paard, de wijn en de stier. Er zijn maneges en stoeterijen die bezocht kunnen worden om meer te weten te komen over het fokken en temmen van rasechte Spaanse paarden, paardrijden en paardensportshows, met als hoogtepunt de show van de Royal Equestrian School van Jerez. Je kunt de ranches van stieren bezoeken waar je kunt zien hoe het vee verzorgd wordt en uiteindelijk geselecteerd wordt voor de stierengevechten in de arena. Het culturele aanbod komt vooral tot uiting in musea en flamencoclubs, de flamenco peñas. De musea vertegenwoordigen de traditionele activiteiten van het gebied, het klokkenmuseum en het Archeologiemuseum zijn interessant.
De motorraces die plaatsvinden op het circuit van Jerez, een bezoek aan de dierentuin en de populaire festivals zijn leuke activiteiten van de regio.
Voor degenen die van wijn houden, in het landelijk gebied van Jerez kun je bodega´s bezoeken waar je meer te weten kunt komen over het maken van wijn, evenals proeverijen en cursussen.
 
 

Zoek hier vakantiewoningen in:
Campiña de Jerez