Mijn selectie

Bahía de Cádiz

Campiña de Jerez
Sierra de Cádiz
 
Bahía de Cádiz: Uniek wetland met geschiedenis
Deze regio biedt heel wat moois, het natuurpark, de hoofdstad Cádiz, veel leuke plaatsen om te bezoeken, langgerekte stranden, goede restaurants en vooral veel fijne mensen.
In deze regio is de hoofdstad van de provincie te vinden, de stad Cádiz is een zeer interessante plaats, want het is één van de oudste steden van Europa. Rechtsboven Cádiz ligt El Puerto de Santa María bekend door de diverse bodega's die fino (sherry) produceren, de perfecte aanvulling op de vis uit de regio en schaal- en schelpdierengerechten. De Guadalete-rivier mondt uit in de baai van Puerto de Santa María. Rechts van Cádiz ligt Puerto Real, een oude havenstad. Aan de kust zijn de badplaatsen Chiclana de la Frontera, Novo Sancti Petri en San Fernando te vinden met hotels, vakantiehuizen en een enkele camping. Van 5 sterren hotels tot eenvoudige hostals, voor elk budget is er iets te vinden. De botanische tuin in San Fernando heeft 600 plantensoorten uit de baai van Cadiz en uit de hele provincie, evenals enkele uit de Canarische eilanden en Noord- en Zuid-Amerika.

In het middelste gedeelte van de Atlantische kust van de provincie Cádiz ligt het natuurpark Bahía de Cádiz, een vlak landschap met een oppervlakte van 10.522 ha. Het is een groot waterrijk gebied dat bestaat uit stranden, moerassen, zoutpannen, zoetwatermeren en gebieden die vol lopen als het vloed is. Twee delen in dit gebied zijn nog geheel intact en nog nooit door menselijk handelen beïnvloedt, de Marismas van Sanctie Petri en het eiland Trocadero. Rond deze twee gebieden werden overblijfselen van de Feniciers en de Romeinen gevonden, zoals de tempel van Hercules op het eiland van Sancti Petri en de oude haven aan Caño del Trocadero, waar handel werd gedreven met Indië. Het gebied had een belangrijke strategische en verdedigingswaarde, 3000 jaar geleden waren er nederzettingen te vinden in de baai, die een bijzonder erfgoed achterlieten van oude vestingwerken.

Het binnenstromen van de zee in de monding van de rivieren Guadalete en San Pedro, samen met het milde mediterrane klimaat, bepalen de ecologische kenmerken van dit wetland en er is dan ook een grote landschapsdiversiteit: stranden, duinen, lagunes, moerassen en oeverlandschap dat onderloopt. Een van de meest interessante manieren om het gebied te ontdekken is de nautische rondleiding door het Sancti Petri-kanaal, zowel per kano als per zeilboot te doen. Maar je kunt er ook paardrijden en duiken.

In de moerassen, de hoofdrolspeler van het Park, staan planten zoals espartogras, zeekraal en sarcoconia, afhankelijk van het niveau van overstroming. De vegetatie dringt ook door tot in de duinen en stabiliseert deze terwijl ze zich gelijk ook van de kust verwijderen. In de omgeving staan pijnbomen, vergezeld van struiken die stoïcijns overleven bij al het zout in de omgeving. Bijvoorbeeld het dichte dennenbos dat zich uitstrekt tussen El Puerto de Santa María en Puerto Real, met enclaves zoals Pinar de la Algaida. Hier vind je de gewone kameleon, een soort dat met uitsterven wordt bedreigd.

De ligging tussen het natuurpark van Doñana en het natuurpark Parque Natural del Estrecho maakt het tot een geweldig gebied om vogels te observeren die overvliegen tussen Europa en Afrika. Deze plaats is de thuisbasis van enkele van de belangrijkste Spaanse kolonies van kleine sterns, stelten en kluten. Op het strand zie je jan-van-genten, aalscholvers, geelpootmeeuwen en steltlopers evenals scholeksters, strandlopers, visdiefjes en pluvieren. Andere bewoners zijn de elegante flamingo en de visarend.

Zoutwinning werd al in de Fenicische tijd in deze baai gedaan. De Romeinen gebruikten het zout voor het conserveren van vis en het produceren van hun garumsaus, (saus door fermenteren, vissaus) terwijl in de 15e eeuw de bemanning van de zeilboten het zout gebruikten voor het bewaren van voedsel op hun trans-Atlantische reizen naar Amerika.
De zoutpannenindustrie in de zogenoemde Salinas van de baai kwam echter pas veel later. Tegen het einde van de 19e eeuw was meer dan 10.000 ha moerasland veranderd in ongeveer 150 zoutpannen. Het leven van veel van de bewoners rond de Bahía draaide rond de salinas, het zorgde voor hun levensonderhoud. Het is leuk om een wandeling over de paden te maken, je ziet de invloed van de salinas op het landschap, er zijn ook Salineras-huizen te zien.

Momenteel heeft de winning van zout plaatsgemaakt voor andere activiteiten zoals schelpdiervisserij en kustvisserij. Uiteraard zijn in de wijde omgeving garnalen, tweekleppige schelpdieren (almejas), oesters, zeebaars, tong en dorade te proeven, gewaardeerd om hun goede kwaliteit. In deze streek zijn de garnalen tortilla's (tortilla de camarones) beroemd, dit zijn kleine platte, gefrituurde koekjes, gemaakt met kikkererwtenmeel en camarones (kleine garnaaltjes), uiteraard begeleid door een heerlijke wijn uit het zelfde gebied.
 
 

Zoek hier vakantiewoningen in:
Bahía de Cádiz

 
 Stranden
Cortadura
Cádiz
El Chato / Torregorda
Cádiz
Fuentebravía
El Puerto de Santa María
La Barrosa
Chiclana de la Frontera
La Cachucha
Puerto Real
La Calita
El Puerto de Santa María
La Puntilla
El Puerto de Santa María
La Victoria
Cádiz
Playa de Camposoto
San Fernando
Playa de La Casería
San Fernando
Playa de la Muralla
El Puerto de Santa María
Playa de Levante
El Puerto de Santa María
Playa de Sancti Petri
Novo Sancti Petri
Playa de Santa Catalina
El Puerto de Santa María
Playa La Caleta
Cádiz
Río San Pedro
Puerto Real
Santa María del Mar
Cádiz
Valdelagrana
El Puerto de Santa María