Mijn selectie

Alcalá del Valle

Algar
Zahora
Inwoners5046
Oppervlakte46.89 km2
Bev.dichtheid107,6 per km2
ComarcaSierra de Cádiz
ProvincieCádiz


Alcalá del Valle: Rust in de vallei
Zoals de naam al zegt een dorp in een vallei. Het ligt in het westelijke deel van de Serrania de Ronda. Omdat het zich in een dal bevindt, is het klimaat van Alcalá del Valle enigszins bijzonder.
Bijzondere graven
Doorkruist door verschillende beken, wordt het koudere klimaat van de bergen hier gematigder. Deze naburige gemeente van Málaga ligt op een afstand van 24 kilometer van Ronda en 155 van Cádiz. Van oudsher is Alcalá del Valle een stad geweest waar mensen wegtrokken, maar tegenwoordig door de introductie van nieuwe gewassen is dit niet meer zo.

Het bijzondere hier is de reeks prehistorische graven van Tomillos, naast de necropolis van Cerro de la Caceria, waar de oudste monumenten van de stad zijn gevestigd. De gewoonte om eer te bewijzen aan de doden is diep geworteld in dit gebied en is al in het Neolithicum gedocumenteerd. De hunebedden zijn in de vorm van een put en zijn bedekt met grote stenen platen, binnenin waren er dubbele en collectieve begrafenissen. Het meest interessante van de necropolis is de continuïteit van het gebruik ervan, in de graven van de Chalcolithische en zelfs van de Bronstijd zijn er collectieve begrafenissen. Een uniek stuk is een menhir, het enige megalithische monument in zijn soort dat te vinden is in een necropolis in Andalusië.

Alcalá del Valle heeft veel olijfboomgaarden, zonnebloemen en granen, als grondstof voor een volledig mediterrane keuken met een bepaalde bergsmaak. En er worden intensief asperges gekweekt. Deze worden, net als in de hele bergketen, bereid in soepen en in roerei.
Bovendien worden er worsten gemaakt van varkensvlees, en pata negra, van zeer goede kwaliteit. Gazpachos, stoofschotels zijn ook populair, waaronder het meest typische gerecht van de stad: de "serrano". Deze serrano-stoofpot heeft als hoofdbestanddeel varkensvlees. Alles van het varken wordt gebruikt: snuit, hoofd, oren, ingewanden, tongen, enz ... het wordt gekookt met kikkererwten, worst, bloedworst, aardappelen, uien en knoflook. Genoeg gerechten die je moet komen proeven!

Archeologische opgravingen laten zien dat Alcalá del Valle een prehistorisch dorp is. De stad werd gesticht door 25 Moren, verdreven uit Setenil en na overgave aan de Katholieke Vorsten, vestigden zij zich als vazallen, in een plaats die bekend staat als El Castillón, waaraan zij de naam "Al-kala" gaven. Sommige historici wijzen op andere hypotheses, en denken dat het een stad zou kunnen zijn die al in An-Ándalus is ontwikkeld, beroemd om zijn zeepfabriek of 'almona'.

In de moderne tijd behoorde het tot het Koninkrijk Granada en, in wat nu de provincie Malaga is, is het in 1834 over gegaan naar de provincie Cádiz. Eigenlijk zijn er weinig gegevens over de recente geschiedenis van Alcalá del Valle, want helaas, in 1903 verloor het de archieven. Door een algemene staking van de bevolking die eindigde in een brand waarbij de archieven van de Stad en de kranten van het Hof verbrandden; alleen het parochiale bestand is overgebleven dat dateert uit 1546, dit is dan wel het archief met het oudste geboorteregister. Onlangs, in het gebied van de Fuente Grande, zijn overblijfselen van een Romeinse nederzetting gevonden, die de oude oorsprong laat zien.

 
 
 

Demografie

 
 
 
Folders over Alcalá del Valle
Map  Alcalá del Valle


 
Plaatsen in de buurt van Alcalá del Valle
El Gastor
Balkonnetje
Dit dorp staat bekend als El Balcón de los Pueblos Blancos vanwege het prachtige uitzicht vanaf de El Algarín-berg en de top van Las Grajas, de twee hoogste toppen van het gemeentelijk gebied.
Olvera
Karakteristiek
Olvera wordt beschouwd als een van de meest karakteristieke dorpen van de Sierra de Cádiz, ooit het bolwerk in de grensoorlogen, maar nu rust en schoonheid!
Setenil de las Bodegas
In de rots, onder de rots
Waar de meeste pueblos blancos werden gebouwd op beschermende rotswanden en bergen, groeide deze stad uit een netwerk van grotten in de kliffen, de verblindende witte huizen lijken uit de rotsen te komen.
Torre Alháquime
Gooi de lijn maar uit
De stad is een populaire wandelbestemming en biedt ook goede faciliteiten voor jagen, fietsen en paardrijden. Vissers worden ook goed verzorgd, met de nabijgelegen rivier de Guadalporcun.

Zoek hier vakantiewoningen in:
Alcalá del Valle